Svenske træpiller

Træpiller er et alternativ til almindelige kævler, og de anses for en af de mest anvendte biobrændsler, da det er muligt at konvertere din almindelige brændeovn til en træpilleovn. En brændeovn til træpiller skal ganske enkelt have en kurv til at hælde træpillerne i, og inden første brænding af træpiller i ovnen, skal den gennemrenses. Dette kan dog være besværligt og langtrukkent, og derfor foretrækker de fleste blot at udskifte deres almindelige brændeovn til en træpilleovn.

Hvis du gerne vil finde de bedste træpiller til dine behov, skal du lede efter træpiller, der består af mest muligt rene råvarer. Jo renere træindhold i træpillerne, desto bedre og renere brænder de ganske enkelt. En ”ren” brænding giver minimal røg og CO2-udledning, og derfor anses træpiller af høj kvalitet for at være en CO2-neutral brændsel. Det er dog værd at nævne, at langt de fleste træpiller er CO2-neutrale, da der i de fleste lande er regler for, hvad der må tilsættes pillerne.

Det, at træpiller brænder langsomt og rent, gør det desuden billigere at brænde træpiller end almindelige kævler. Opvarmning med pilleovn eller pillefyr er desuden også både billigere og mere miljørigtigt end brug af kul og olie.

Træpiller produceres i Sverige fra bæredygtig skovdrift, så allerede her er svenske træpiller gode ved miljøet. Foruden skovdrift er der også genbrugt savsmuld fra restproduktion i svenske træpiller, men der er en minimal procentdel smuld i træpillerne helt overordnet set, når du får dem hjem til din brændeovn eller dit fyr.

Hvis du overvejer at skifte fra almindelig brændeovn til en træpilleovn, kan du læse mere om brændeovne til træpiller her på siden. Her kan du finde masser af information og rådgivning om træpiller, træpilleovne og træpillefyr.

Hvad er forskellen på danske og svenske træpiller?

Træpiller, der er produceret i Danmark, stammer selvfølgelig fra danske træer, hvor svenske træpiller stammer fra svenske træer. Flere forbrugere har efterspurgt svenske træpiller fra forhandlere, og forhandlere har til gengæld løbende bemærket, at træpiller fra Sverige er af lidt højere kvalitet. De træpiller, Sverige byder på, kommer ligesom de danske træpiller fra et hav af forskellige forhandlere, så det er også en god idé at være bevidst om. Der kan nemlig være relativ stor forskel i kvaliteten fra forhandler til forhandler.

Dette skyldes selvfølgelig ikke at danske træpiller ikke er produceret med lige så meget integritet som svenske træpiller er, men nærmere at svenske træer er produceret via miljøvenlig skovdrift.

Kan man i Danmark købe træpiller direkte fra Sverige?

Hvis du kan nok svensk til at begå dig på svenske hjemmesider, er det selvfølgelig en mulighed at købe direkte fra en svensk producent eller forhandler – såfremt de leverer til Danmark. Du kan selvfølgelig også købe træpiller i Sverige, hvis du er villig til at køre turen derover og hjem igen.

Ved at købe fra en fysisk butik, kan du nemmere få en fornemmelse for, hvordan produktet ser ud, hvilket jo altid er et plus. Svenske træpiller kan variere i kvalitet lige så meget som danske, så det kan være en fordel at kunne se og mærke træpillerne, inden du køber dem.

Ligesom med alle andre træpiller er der forskel på, hvad størrelse og mærke du bør købe, alt efter hvilke behov og ønsker du har til dine svenske træpiller. Her skal du for eksempel tænke på, om du skal brænde dem i brændeovn eller pillefyr. Du skal også overveje brændetid, CO2-udledning og eventuelt udledning af svovl og andre affaldsstoffer.

Svenske træpiller 6 mm – bedst til brændeovn

Træpiller findes i 6 mm og 8 mm. De mindre træpiller anvendes bedst til brændeovn. Det er muligt at konvertere en almindelige brændeovn til pilleovn, men dette kan være en svær proces, så de fleste finder det nemmere at investere i en decideret pilleovn. Træpiller i 8 mm kan også brændes i en brændeovn til træpiller, men de mindre piller har bedre varmeudnyttelse, så de fleste foretrækker ganske enkelt 6 mm træpiller. Det er som oftest også nemmere at finde et større udvalg af 6 mm træpiller, ligegyldigt om de er fra Sverige eller andre lande.

Svenske træpiller 8 mm og derover – bedst til pillefyr og stokerfyr/kombinationsfyr

Det er muligt at bruge 8 mm svenske træpiller til din træpilleovn, men de større størrelser træpiller bruges bedst i pillefyr. Et pillefyr kan varme betydeligt flere kvadratmeter op end en pilleovn og med en silo til at fodre fyret jævnligt med danske eller svenske træpiller, er det muligt kun at fylde fyret op én gang om året.

Derudover er det også muligt at købe et stokerfyr. Et stokerfyr kaldes også får et kombinationsfyr eller blot et kombifyr. I et stokerfyr kan du både brænde almindelige kævler og træpiller. Mange forbrugere ender dog med kun at brænde træpiller i deres stokerfyr, da især svenske træpiller er noget af det billigste brændsel.

Hvor og hvornår finder man svenske træpiller tilbud?

Træpiller er ikke som sådan en dyr type brændsel, men man må jo stadig gerne spare lidt, hvor man kan. Hvis du gerne vil finde gode tilbud på svenske træpiller, skal du blot gøre dig bekendt med udbyderne. Der er flere fysiske butikker og onlineshops, der sælger træpiller, og disse holder typisk udsalg på træpiller nu og da.

Der er som oftest tilbud på svenske træpiller i forbindelse med de typiske udsalg, som butikkerne har på de sædvanlige tidspunkter i løbet af året, såsom januarudsalg, Black Friday udsalg og udsalg i forbindelse med udbyderens fødselsdag. Det kan derfor nemt betale sig at holde sig opdateret på de forskellige forhandlere og selvfølgelig vide på forhånd, hvad man gerne vil have af træpiller.

Hvis du har plads til opbevaring, kan det også være en fordel at købe stort ind ad gangen. Mange forhandlere, især online, tilbyder nemlig mængderabat på træpiller.

Købes svenske træpiller bedst på Fyn, Sjælland eller i Jylland?

Selvom det selvfølgelig er svært at sige med sikkerhed, bør du kunne finde svenske træpiller fra en dansk forhandler, ligegyldigt hvor i Danmark den givne forhandler ligger. De træpiller svenske producenter sælger til Danmark ændrer ikke kvalitet, alt efter hvilken dansk butik du finder dem i.

Du kan desuden nyde godt af onlineshopping, når du køber træpiller. Hvis du allerede har fundet de bedste træpiller til netop dine behov og ønsker, kan du se, om ikke du kan finde dem online. Det sker tit, at du kan finde bedre priser på træpiller, hvis du er villig til at søge lidt rundt på internettet.