Træpiller 8 mm

Det er samtidig også en meget billig form for opvarmning. I forhold til for eksempel elvarme kan besparelsen komme op på næsten 80 procent. Og hvem vil ikke gerne spare så mange penge på noget, som ellers er ret dyrt? Det er især relevant her i Danmark, hvor der er mange kolde måneder.

Der er derfor rigtig mange fordele i at bruge træpiller som din opvarmningsmetode til hjemmet. Derfor har vi her lavet en guide til træpiller og især 8 mm træpiller, fordi de er en af de mest solgte størrelser inden for træpiller. I denne guide kommer vi blandt andet ind på, hvad træpiller egentlig er, hvilke træpiller du skal vælge, og hvordan du tjekker kvaliteten af dine træpiller.

Hvad er træpiller?

Ofte er det at fyre i brændeovn ikke særligt miljøvenligt, fordi brændeovnen afgiver en masse CO2. Men hvis du gerne vil tænde op på en miljøvenlig måde, så kan det være en fordel at investere i træpiller. Anvender du i dag et olie- eller gasfyr til opvarmning af din bolig, er der endnu mere at hente – både miljømæssige og økonomisk.

Træpiller er nemlig meget miljøvenlige sammenlignet med andre former for opvarmning. Det betyder naturligvis også, at du skal investere i en pilleovn eller -fyr, men udgiften til dem vil hurtigt være tjent hjem, fordi træpillerne er så billige.

Træpiller kan bruges til at opvarme hele din bolig med et fyr, eller de kan bruges til en mindre pilleovn, der kan stå i din stue og fungere som en form for brændeovn, eksempelvis som en sekundær varmekilde. Så kan du få den samme stemning som den traditionelle brændeovn med ild og gnister og hyggestemning – bare uden den dårlige samvittighed.

Oftest består træpiller af affaldstræ, som er blevet til overs i træindustrien. Dog bliver der også fremstillet træpiller af træ, som kun bruges til piller. Her bliver de dog renset og findelt, inden de bruges.

Fordi de fleste træpiller kommer fra træ, der alligevel skulle smides ud, kan du med træpiller 8 mm tænde op i pilleovnen eller pillefyret med god samvittighed. Det genanvendelige træ gør dem nemlig mere miljøvenlige end så mange andre opvarmningsmetoder. Afbrændingen af træpiller er også skånsomme for miljøet helt generelt. Træpillerne afgiver nemlig den samme mængde CO2, som træet alligevel ville afgive, hvis det lå og rådnede på jorden. Sammenlignet med for eksempel fyring med almindeligt brænde eller især olie, er fyring med træpiller altså meget mere skånsomt for miljøet.

Hvilken slags træpiller skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige typer af træpiller og mange forskellige forhandlere og producenter inden for træpiller. Fælles for dem er dog, at der primært findes to størrelser af træpiller – nemlig 6 mm og 8 mm træpiller. Det spiller ikke den store rolle, om du vælger 8 mm træpiller eller 6 mm træpiller.

6 mm træpiller bruges oftest til de små pilleovne, som man eksempelvis har stående i stuen. Men her kan man også bruge 8 mm træpiller. Typisk bruges de 8 mm til større pillefyr, fordi de siges at have mere at give af. Og det er vigtigt, når man har et større område at opvarme. Hvis du vil være helt sikker på, at du vælger den rette tykkelse af træpiller, skal du kigge i manualen til din ovn eller dit fyr og se, hvad den anbefaler, at du bruger. Det kan nemlig være en smule forskelligt alt efter, hvilket fyr eller ovn du har.

Du kan også vælge mellem træpiller, der enten er standard eller premium. Hvad end du vælger standard eller premium, så er du sikker på at få en træpille af meget god kvalitet. Forskellen er blot, at du ikke kan være sikker på, at standard-træpillen altid kommer fra samme producent. Hvis du på den anden side vælger premium-træpillen, får du den samme træpille hver gang. Så er du sikker på altid at få den samme fyrings-oplevelse. Premium-træpiller vil typisk også have nogle tilsætningsstoffer der gør, at de sviner mindre – det betyder, at du skal rengøre dit pillefyr eller din pilleovn sjældnere.

Alt efter hvilket land træpillerne kommer fra, kan der være forskellige krav til træ, indhold og kvalitet af pillerne. Derfor skal du være opmærksom på, at du vælger en træpille i god kvalitet. Det giver dig mere varme for pengene. Og hvem vil ikke gerne have det? En kvalitetstræpille gør det også lettere at vedligeholde og rengøre dit pillefyr eller pilleovn. Det er derfor vigtigt, at du vælger en træpille, der er af den bedste kvalitet.

Det kan være svært at vide som kunde, men der er flere faktorer, der gør, at du også selv kan se, om du har købt nogle træpiller i god kvalitet. Længere nede på siden kan du derfor læse mere om, hvordan du vurderer kvaliteten på dine træpiller.

Træpiller 8 mm i løs vægt eller sække?

Du skal også overveje, om du vil have træpillerne i sække eller i løs vægt. Det afhænger oftest af, om du har pilleovn eller pillefyr, og hvor stort dit behov for træpiller er. Når pillerne bliver leveret i sække, kommer de ofte på en palle. Det gode ved sækkene er, at de er nemme at opbevare som de er.

Men hvis du har et større fyr og et større område at opvarme, så kan det også være, at du har en større silo til dine træpiller. Her er det ideelt at få træpillerne leveret i løs vægt. Så kan du bedre selv vurdere, hvor meget du gerne vil have, og fordi det er i store mængder, så opbevares det bedre i løs vægt i siloen eller i en anden form for beholder.

Hvis du får leveret dine træpiller i løs vægt, kan det være en fordel at få dem indblæst i din silo. Så kommer der en silobil med en lang slange og blæser dine træpiller direkte ind i din beholder. Dermed behøver du ikke selv at bøvle med at få dem flyttet. Træpillerne bliver sigtet, inden de bliver leveret til dig, så du er sikker på at undgå at få smuld i din silo. Du kan også ofte få dine træpiller indblæst, uanset hvor i landet du befinder dig. Det kan altså være rigtig smart, hvis du skal have en større mængde af træpiller og gerne vil undgå at købe dem af flere omgange.

Hvis du til gengæld vælger at få dine træpiller leveret i sække, opbevarer du dem bedst i de poser, de er leveret i. Oftest er sækkene i en form for emballage med en særlig heldækkende plastikfolie, hvor der ikke kan komme vand ind til sækkene – hverken i toppen eller langs siderne. Det er dog stadig bedst at opbevare dem i tørt, hvis det er muligt.

De må gerne stå udenfor, så længe de er under en form for halvtag og gerne mørkt og køligt. Sækkene er derfor gode til dig, der ikke har plads til en silo eller anden form for beholder. Her kan det ligesom træpiller i løs vægt godt betale sig at købe flere sække, så du ikke behøver at købe træpiller af flere omgange. Så kan du have et par sække og fyre i lang tid, inden de løber op. Så er der også mindre arbejde for dig.

Du kan også opbevare pillerne indenfor. I det tilfælde er der dog visse regler, du bør være opmærksom på. Du må nemlig kun opbevare op til fem kubikmeter træpiller indendørs, hvor den ene kubikmeter skal være hældt på fyret. De andre fire kubikmeter skal opbevares i et andet rum, der ikke er i nærheden af fyrrummet. På den måde er du sikret, at flammerne ikke spreder sig for meget, hvis der skulle opstå brand. Men så længe der er en væg, der kan holde flammerne tilbage i en time, imellem træpillerne og ovnen, burde det være helt sikkert.

Du kan også vælge at købe dine træpiller i det, der hedder en bigbag. Så kan du få rigtig mange træpiller på én gang. Ofte kommer de i en bigbag, der er på omkring 1000 kg. Så behøver du kun at få den store pose leveret én gang, og så kan du fyre op i meget lang tid. Det er især ideelt, hvis du har et pillefyr, som bruger mange træpiller.

Hvordan vurderer jeg kvaliteten på mine 8 mm træpiller?

Der er flere synlige indikatorer på, hvilken kvalitet dine træpiller er i. Først og fremmest skal du være sikker på, at de har så få (eller slet ingen) spor af affaldsstoffer i sig. Det skal helst være rent træ, de er lavet af. Det kan du gøre ved at lugte til træpillerne. Hvis de udelukkende lugter af træ, kan du være sikker på, at de også kun er lavet af træ.

En anden ting du kan gøre, er at kigge på mængden af smuld i den pose, som træpillerne kommer i. Der skal helst ikke være noget som helst smuld i poserne. Der må allerhøjest være lidt støv fra træproduktionen. Så hvis der er meget smuld i posen, kan du allerede fra start vide, at træpillerne ikke er i særlig god kvalitet. Noget andet du kan se på, er askemængden, der fremkommer, når du brænder dine træpiller. Her gælder det igen om at kigge efter affaldsstofferne. Du skal kun kunne se ren aske og ikke det, der kaldes slagge. Det er tydeligt at se, hvis der er nogle materialer, der flyder ovenpå, når de smeltes, så de kommer til syne. Slaggen er med til at nedsætte fyrets effektivitet, så det ikke brænder lige så godt.

En anden ting, du kan gøre for at tjekke kvaliteten, er at kigge på træpillens effektive brændværdi. Den effektive brændværdi viser den mængde af energi, som træpillen kan give. Det måles ud fra indholdet af vand og aske i træet. En god træpille indeholder maksimalt 0,4 procent aske og maksimalt 7 procent vand. Det er derfor disse tal, du skal kigge på i den sammenhæng.

Det lave vandindhold er også med til at give en høj forbrændingstemperatur. Det betyder, at de fleste stoffer bliver brændt af, hvilket er godt for miljøet, fordi træpillerne ikke afgiver særligt mange affaldsstoffer.

Hvis man vil være helt sikker på at få træpiller i god kvalitet, skal man vælge en leverandør, der er kvalitetssikret. Det er kun Teknologisk Institut og Force Technology, der tilbyder kvalitetssikring og analyse af netop træpiller. Så hvis du kan se, at din forhandler er kvalitetssikret, kan du også være sikker på, at du får nogle træpiller, der er i ordentlig kvalitet.

Få træpiller 8 mm på tilbud

Der findes mange forskellige forhandlere og mærker af træpiller. Så det kan være svært at finde ud af, hvilke forhandlere, der er bedst, når det gælder både kvalitet, pris og miljøbevidsthed. Af de mest miljøbevidste brands inden for træpiller findes blandt andet Barlinek, Heatlets, ScanBio og andre.

Ofte kan du få tilbud på dine træpiller, hvis du bestiller en stor mængde på én gang. Den store mængde kan både komme i flere sække eller i løs vægt. Det kan også betale sig i forhold til fragt og i forhold til den førnævnte indblæsning af træpillerne.

Fordele ved at fyre med 8 mm træpiller

Som du kan læse af det ovenstående, så er der rigtig mange fordele ved at fyre op med træpiller 8 mm. Hvis du har en pilleovn eller et pillefyr, kan de både fungere som hovedvarmekilde og som et godt supplement, hvis du opvarmer huset med fjernvarme eller varmepumpe. Det kan derfor være med til at forkorte fyringssæsonen, og den kan supplere varmen fra radiatorerne.

Oven i alt dette kan pilleovnen også fås med flere former for varmeveksler, så den kan være med til at skabe varmt forbrugsvand og varmt vand i centralvarmesystemet.

Ud over den primære funktion som varmekilde, er fyring med træpiller som sagt også en fordel, når det gælder miljøet. Så hvis du leder efter en meget stabil varmekilde, er fyring med træpiller helt ideel. Når varmekilden er stabil, får du en ensartet drift – så du kan trygt slappe af i dit opvarmede hjem samtidig med, at du kan have god samvittighed over dens miljøvenlige metode.